Verdien av NRF

Lesetid: ca 5 min

Avlsframgangen for Norsk Rødt Fe (NRF) er større enn noen gang! Dette er en av flere grunner til at NRF er det beste valget for å oppnå gode resultater i besetningen.

Bilde i helfigur av ei NRF-ku som står på grønt jorde med fjellandskap  i bakgrunnen
Et flott eksemplar av NRF. Kua 1589 Morfin hos Ole Bjørner Flittie på Lesja er i sin tredje laktasjon. Far er 11938 Welve og morfar er 24002 VR Redfox. Foto: Els Korsten.

Hvis en besetning med 30 kyr, klarer å øke det gjennomsnittlige genetiske nivået med 6 poeng, utgjør det en økt fortjeneste på tett oppunder 40 000 kr pr år.

Rekordstor avlsframgang

Avlsframgangen hos NRF har aldri vært høyere enn den er nå. I 2023 nådde vi en økning på 6 indekspoeng/år.

Det er mange faktorer som påvirker at vi lykkes i avlsarbeidet. I 2016 startet vi med genomisk seleksjon og i 2018 begynte vi med å produsere embryo av NRF. Sist år produserte vi 2000 embryo. Målet vårt er å nå en årlig produksjon på 3600 embryo og 1000 fødte oksekalver etter embryo.

Genomisk seleksjon og bruk av embryo har vært viktige avlstiltak som har satt fart på avlsframgangen.

Det aller viktigste er den enkelte produsent sin oppslutning om avlsarbeidet. Det å benytte NRF, bruke Geno avlsplan, genotype dyrene og inseminere, er avgjørende for å oppnå de beste resultatene både i den enkelte besetning og for samvirkeavlen.

Avlsframgang_Geno_2024.JPG
Figuren viser avlsframgangen fra 2001 og frem til juli 2024. Den årlige framgangen har økt og har aldri vært så stor som nå. Klikk på figuren for visning i større format.

Les mer om rekordstor avlsframgang på NRF

Økonomisk verdi av samla avlsverdi

Samla avlsverdi er hovedkriteriet for utvalg av avlsdyr i NRF-populasjonen. I samla avlsverdi er avlsverdiene for egenskapene i avlsmålet vektlagt, primært ut fra egenskapenes økonomiske betydning. 

Beregninger viser at ei ku med ett poeng høyere samla avlsverdi, i gjennomsnitt har potensiale til å gi ca. 200 kr økt fortjeneste pr år. Har kua 10 poeng høyere samla avlsverdi blir fortjenesten ca. 2000 kr.  

Hvis en besetning med 30 kyr, klarer å øke det gjennomsnittlige genetiske nivået med 6 poeng, utgjør det en økt fortjeneste på nesten 40 000 kr pr år. 

Samal avlsverdi_egenskaper_2024.JPG
Egenskapene i samla avlsverdi. Melk og jur er mest vektlagt.

Hva er verdien av ett avlspoeng? (Buskap nr. 8-2023)

Bærekraftig og målrettet avl over lang tid

NRF-kua er et resultat av et kontinuerlig avlsarbeid med å avle fram ei ku som er best mulig tilpasset norske mjølkeprodusenters behov. Siden 1935 har det vært avlet på ei ku som produserer godt og som samtidig er frisk og fruktbar. Dette er egenskaper som er viktige både for økonomi, bærekraftig avl og god dyrevelferd.

Les historien om avlsarbeidet på NRF

Semin avgjørende for framgang 

For å få utnyttet avlsverktøy som genotyping av NRF-hunndyr og Geno avlsplan, samt å få fullt utbytte av avlsarbeidet, er grunnlaget for å få framgang i egen besetning å benytte semin. Dette er også kritisk for avlsarbeidet som helhet, da det ikke er mulig å selektere kalver til avlsarbeidet etter gårdsoksen. Beregninger viser at en gårdsokse i snitt er ca. 15 avlsverdipoeng dårligere enn en NRF-eliteokse. Det gir lavere økonomisk utbytte.

Genotyping gir sikrere avlsverdier 

I 2017 åpnet vi for at produsenter kunne genotype NRF-hunndyr i egen besetning. Jo flere dyr som er genotypet i populasjonen jo mer positivt er det for avlsarbeidet. 

Avlsarbeidet er derfor ikke bare viktig for den enkelte produsents økonomi, men også for en bærekraftig og effektiv norsk melkeproduksjon som helhet. 

Hvis du genotyper hunndyrene i besetningen din, får du betydelig sikrere avlsverdier. Dette gjør at du kan gjøre gode valg, både for rekruttering og oksebruk. I kombinasjon med Geno avlsplan er dette et kraftfullt verktøy for å oppnå enda bedre framgang i egen besetning og slik oppnå økt lønnsomhet. 

Les spennende nytt om enklere og billigere GS-testing

PS129994 (2) (1).jpg
Amalie Ravndal GS-tester alle kvigekalvene. - Resultatene gir god støtte ved utvalg av avlsdyr, sier hun. Foto: Tun Media.

Sikkerheten på GS-verdiene blir bedre og bedre (Buskap nr. 6-2023)

Få fart på avlsframgangen i besetningen med GS (Buskap nr. 8-2023)

Les mer om genotyping av hunndyr i besetningen

Økende frekvens av kollethet

Utviklingen i genfrekvens for kollethet hos NRF har skutt fart siden 2018. For genotypede dyr født i mars i år, er genfrekvensen kommet opp i rekordhøye 27 prosent. Det vil si at nær halvparten (47 prosent) av kalvene er hornløse og ikke trenger avhorning. Akselerasjonen sammenfaller godt med at kollethet ble vektlagt inn i samla avlsverdi i 2018. Vi har også allerede en effekt etter økt vektlegging i avlsmålet i februar 2023. Dette viser hvor effektivt vektlegging i en samleindeks er. 

Rekordhøy genfrekvens for kollethet i NRF-populasjonen (Buskap nr. 5-2023)

12391 NR Laupen-PP.jpg
Oksen 12391 NR Laupen-PP er homozygot kolla og gir derfor bare kolla avkom. Oppdretter av oksen er Kleivasida Samdrift DA, 6215 Eidsdal. Foto: June Witzøe.

Følg oss på #VerdienAvNRF på sosiale medier.

NRF- en god økonomisk strategi

Avlssjef Håvard Tajet forteller om avlsframgangens betydning for den enkelte produsent sin økonomi.

Se filmen på Youtube

Dyktige damer med styr på avlen

Elin Hobberstad og svigerdatteren Amalie Ravndal bruker avlsarbeidet bevisst for å sikre god økonomi på gården.

Se filmen på Youtube

Se filmen fra Kleivasida Samdrift

Gårdbruker Geir Halvor Kleiva forteller at de alltid har drevet med NRF på gården.

Se filmen på Youtube