Omsetningen i Geno i 2023 var på 447 millioner kroner. Geno konsern har 228 ansatte (2023).
Geno ble etablert av bønder på Hedemarken allerede i 1935 under navnet på rasen, NRF- Norsk Rødt Fe. Fram til da hadde storfeavlen vært statlig drevet og etableringen var rett og slett en protest fra bøndene som ville forholde seg til nyere teori og reell genetisk framgang foran det de benevnte som mer ideologisk avl basert på tradisjon og tro.
Hovedkontoret er på Hamar i Senter for avl og bioteknologi der vi er samlokalisert med Norsvin og TYR. Våre produksjonsanlegg ligger i Øyer, Lillehammer og på Store Ree i Stange. På Genos avlsstasjon Store Ree produseres det årlig 1,3 millioner doser NRF-sæd. Genos karantenestasjon for kalver ligger i Lillehammer og testingstasjonen ligger i Øyer.
Inseminering utføres over hele landet av seminteknikere ansatt i Geno eller veterinærer som inseminerer i avtale med Geno. Vi har avtale med TINE om avlsrådgivning for storfebønder over hele landet.
Internasjonalt har vi ansatte i USA og Polen.
Formål
Geno sitt formål er å arbeide for en bærekraftig utvikling av storfeholdet i Norge. Geno sin kjernevirksomhet er avlsarbeid og utvikling av NRF-populasjonen, samt å tilby inseminering og tjenester i tilknytning til dette. I tillegg skal Geno drive med forskning, utvikling og formidling innen Geno sine kjerneområder.
Alle storfeprodusenter kan bli medlemmer i Geno.
Datterselskap og tilknyttet selskap
Geno har ett heleid datterselskap, Geno Global AS. I tillegg har vi 87,85 prosent eierskap i SpermVital AS. Tilknyttede selskap er BioBank AS (33,3 %).
Geno Global AS er Genos eksportselskap og ansvarlig for all eksport av NRF-sæd verden over. Geno Global AS har etablert datterselskap i Polen og USA. Det selges i tillegg gjennom utvalgte lokale distributører i alle andre markeder.
SpermVital AS driver utstrakt forskning og utvikling basert på Genos teknologi for frysing av storfesæd. I tillegg har selskapet utviklet egne produkter for salg.