Unge bønder: Brenner for yrket, men savner anerkjennelse

Lesetid: ca 3 min

I en undersøkelse har Geno kartlagt unge bønders behov og meninger. Over 400 svar gir et tydelig bilde: Bondens rolle er mer enn bare en jobb, det er en sterk del av deres identitet. Men de savner støtte i samfunnet.

Bonde med Geno-kjeledress sitter i gresset med ryggen til kamera. Bonden ser på ei ku som går på beitet foran seg.
Undersøkelsen viser at unge bønder ser på seg selv som en viktig del av det norske samfunnet, men savner støtte og anerkjennelse fra omgivelsene. Foto: Torstein Kiserud.

I forbindelse med kampanjen "Ung bonde" ble det sendt ut en kundetilfredshetsundersøkelse til unge bønder bønder og kommende bønder under 35 år. Bakgrunnen var at Geno ønsket få bedre innsikt i hva som er viktig for unge bønder, og hvordan vi skal planlegge for å møte behovene til fremtidens bønder.

Sterk identitet som bonde

Vi fikk inn over 400 svar i aldersgruppen 16-35 år. Flertallet av de som svarte oppga at 80-100 % av identiteten deres er knyttet til å være bonde, noe som viser tydelig at bondeyrket er mer enn bare en 8-16 jobb, også for fremtidens bønder.

Savner støtte i samfunnet

Rundt 75 % svarte at de mener at bondens rolle er viktig for det norske samfunnet, samtidig som over 80 % tror at folk flest i Norge ikke tenker at bonden er viktig for samfunnet. Det er altså en stor forskjell i hva unge bønder tenker om seg selv, sammenliknet med hva de tror at andre tenker om dem. Geno mener derfor at næringa fremover vil ha en viktig oppgave med å jobbe for å utlikne denne forskjellen, ved å vise frem for forbrukerne hvilken utrolig viktig jobb den norske bonden gjør for å sikre en trygg, god og bærekraftig matproduksjon og matforsyning.

Hva er viktigst i jobben?

Deltakerne i undersøkelsen ble også bedt om å rangere noen påstander et hva som er viktigst for dem i jobben som bonde. Det tre viktigste punktene var:

  1. At jeg opplever mestring og blir verdsatt for jobben jeg gjør​
  2. At jeg har folk eller bedrifter rundt meg som kan hjelpe meg med å løse utfordringene jeg møter i hverdagen​
  3. At jeg har nok tid til å gjøre andre ting i livet enn å drive med gårdsdrift

Dette sier noe om at Geno og andre deler av næringa må være en bidragsyter til unge bønder i å løse deres utfordringer på en smidig og effektiv måte, som gjør at de føler mestring og frigir tid.

Ønsker faglig påfyll

Det kom også frem i undersøkelsen at unge bønder i dag ønsker kurs og faglig påfyll, særlig når det gjelder avl og genetikk. De ønsker også gode podkaster med faglig innhold som de kan høre på i arbeidshverdagen.

Landbruksorganisasjonene må ta ansvar

"Norge og Geno er i verdenstoppen på avl og norske bønder gjør et formidabelt arbeid, men næringa og landbruksorganisasjonene evner ikke å formidle dette ut til forbruker. - Det kan ikke være enkeltbondens ansvar å stå for denne informasjonen".

De som svarte fikk også mulighet til å gi innspill til hva de tenker at Geno kan gjøre for å motivere de unge bøndene i videre arbeid. En kommentar, som vi trekker frem, handlet om at vedkommende mener at Norge og Geno er i verdenstoppen på avl og at norske bønder gjør et formidabelt arbeid, men at næringa og landbruksorganisasjonene ikke evner å formidle dette ut til forbruker. - Det ble påpekt at det ikke kan være enkeltbondens ansvar å stå for denne informasjonen.

Geno vil bidra

Geno tar med seg alle svar og den nye innsikten vi har fått gjennom denne undersøkelsen til å jobbe for at den norske unge bonden skal få enda bedre hjelp til å løse sine utfordringer gjennom våre gode produkter og tjenester.

Som en oppfølging av spørreundersøkelsen er det satt ned et panel av unge bønder som kundeorienteringsgruppa i Geno møter og ønsker å få innspill fra fremover.

Geno vil bidra til at bonden skal føle seg verdsatt inn i fremtiden! 

Takk til alle som svarte på undersøkelsen!

Ung bonde -  du er fremtiden!