– Det er veldig givende. Det å få mer ansvar, og kunne få være med på beslutningene og stake ut kursen, sier Frida Sandvik Våset. Hun startet i Geno i 2020, og gikk inn i rollen som fagleder for laboratoriet for konvensjonell sæd første juni i fjor.
Kollegaen hennes, Karolien Desmet, takket ja til stillingen som fagleder for embryo laboratoriet for bare et par dager siden. – Vi har planlagt å møtes til faglederforum. Det er fint å kunne sparre oss imellom. Vi vil alle komme med erfaringer som det er fint å kunne dele, mener Nina Hårdnes Tremoen. Nina startet i januar 2022 som fagleder for laboratoriet som har ansvar for kjønnsseparert sæd, som er Geno sitt produkt kalt REDX.
Høy kompetanse
Det at det sitter fire kvinner rundt bordet har de ikke tenkt mye over. – I Geno velger vi de som passer best, og kjønnskvotering har ikke vært tema, sier leder for forsyningskjeden, Margrete Nøkleby. – Men du er faktisk den første kvinnelige lederen for hele forsyningskjeden, påpeker Frida. – Her også ble den beste valgt, presiserer hun, med bifallende nikk fra sine kollegaer.
For det er ikke lite kompetanse som er samlet rundt bordet når vi har de tre faglederne i tillegg til lederen av forsyningskjeden til en prat. To mastergrader og to doktorgrader, og en samlet lang erfaring innenfor biologi, avlsgenetikk og landbruk som er uten sammenligning i Norge.
Faglederne er bindeleddet mellom den daglige produksjonen, produksjonsleder og de andre avdelingene på Store Ree. Og de skal blant annet forbedre og optimaliserer arbeidet. – De nyopprettede stillingene som fagledere er en del av hvordan vi kvalitetssikrer arbeidsprosessene. Vi har i forsyningskjeden jobbet mye med å definere hva slags kompetanse vi trenger og hvordan vi skal jobbe mer effektivt, forklarer Margrete. –Dette bidrar til at vi også jobber mer målrettet, sier Karolien.
Fra venstre: Frida Sandvik Våset, Karolien Desmet, Nina Hårdnes Tremoen og Margrete Nøkleby. Foto: Oda Christensen
Gode kollegaer
– Jeg har lært utrolig mye av Marja Mikkola, min tidligere kollega. Hun har jeg lært utrolig mye av, svarer Karolien på spørsmålet om det er noen kvinner de tre faglederne vil trekke frem som særlig viktige på veien i deres kompetanseutvikling. – Det var sammen med henne at jeg fikk bygd opp embryo laboratoriet, forteller Karolien. – Men du har jo ikke bare bygd opp det laboratoriet, sier Nina. -Du bygde opp embryo laboratoriet på Høyskolen i Innlandet også. – Så du har ikke mindre enn to laboratorier, smiler Nina til Karolien. – Jeg fikk lært mye der, forteller Nina, og legger til at hennes veileder, Frøydis Deinboll Myromslien, på nettopp Høyskolen, er den hun også vil trekke frem som en viktig person.
– Jeg tror faktisk at jeg bare har hatt kvinnelige sjefer, smiler Frida og nikker over til Margrete. – Og de har alle vært viktige.
Store endringer
Det er en travel kvartett. Det snakkes om søknader inn til flere forskningsprosjekt både på laboratoriet for embryo og for REDX. Ordningen med tre skift på REDX laboratoriet er i gang, noe som vil doble produksjonen. På laboratoriet for konvensjonell sæd skal de skifte over fra fortynner med eggeplomme, til en fortynner som ikke inneholder animalske produkter. En enklere prosessering som forflyttes fra 5 grader til romtemperatur vil betyr mye for både HMS og effektivitet for alle på laboratoriet. – Det er slike forbedringer som er spennende, sier Frida. – Det å få være en del av en større helhet, og bidra til at vi kan levere enda bedre produkter på en enda mer korrekt måte!