Vær oppmerksom på at det nå er lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 23.59, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

Rekordhøy avlsframgang bidrar til redusert klimagassutslipp

Et mer effektivt avlsarbeid, og rekordhøy avlsframgang hos NRF, gir resultater i form av reduserte klimagassutslipp fra husdyrproduksjonen.

Gjennom målrettet avl for redusert metan og bedre fôreffektivitet kan vi potensielt bidra med et kutt på 1,55 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2035, sier administerende direktør i Geno, Kristin Malonæs. Foto: Turi Nordengen.

Avlsframgangen for NRF har aldri vært så stor som den er nå. Dette skyldes flere avlstiltak de siste årene som sammen har bidratt til at Geno kan selektere de beste oksene og kvigene så effektivt som mulig.

Genomisk seleksjon gir raskere framgang

Det har gått åtte år siden avlsopplegget for NRF gikk over fra avkomsgransking til genomisk seleksjon (GS). Resultatet? - Avlsframgangen pr. år har mer enn doblet seg, forteller avlssjef i Geno, Håvard Tajet. Han forteller videre at nye verktøy som bruk av embryo har effektivisert arbeidet. - Samtidig har vi klart å bevare den genetiske variasjonen i populasjonen, som er nødvendig for å drifte et godt avlsarbeid.

Håvard Tajet.jpg
Avlssjef i Geno, Håvard Tajet, er svært fornøyd med den rekordhøye avlsframgangen vi når ser etter innføring av genomisk seleksjon og bruk av embryo. Foto: June Witzøe.

Den raske avlsframgangen gir ikke bare bedre lønnsomhet for bonden, men det er også svært positivt for å redusere klimagassutslipp fra husdyrproduksjonen.

Verdien av avlsarbeidet akkumuleres over tid. Når avlsframgangen skyter fart slik vi har sett hos NRF de siste årene, vil effekten av den innsatsen som legges ned komme raskere og verdien vil vokse i takt med utviklingen.

Bredt og bærekraftig avlsmål

NRF har et bredt avlsmål med vekt på egenskaper som reduserer klimagassutslipp fra husdyrproduksjon.

Eksempler:

  • Geno har sørget for kortere kalvingsintervall ved å forbedre kuas fruktbarhet genetisk. Dette er et klimatiltak fordi det gir flere produktive dager å fordele metanutslippet på.
  • Avl for friskere dyr har resultert i færre sjukedager, noe som også bidrar til flere produktive dager.
  • NRF-kua er også svært fleksibel. I tider som nå, da markedet etterspør mer melk på kort tid, har NRF-kua et genetisk potensiale til å yte mer når forholdene legges til rette. Dette i seg selv bidrar til redusert klimagassutslipp per produserte enhet.

Geno har investert i teknologi for å måle metanutslipp og fôropptak, slik at vi kan avle frem enda mer klimavennlige kyr, forteller Kristin Malonæs som er administrerende direktør i Geno.

Storsatsing på teknologi

Geno har investert i ny teknologi som måler metanutslipp og fôropptak hos enkeltkyr. Målet er å avle frem enda mer fôreffektive kyr med lavere klimaavtrykk, samtidig som vi bevarer god helse og fruktbarhet.

Betydelige klimakutt

Videreføring av dagens avlsarbeidet på NRF kan bidra til en reduksjon på 650 000 tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2021-2030. Gjennom målrettet avl for redusert metan og bedre fôreffektivitet kan dette potensielt øke til 1,55 millioner tonn innen 2035. Dette tilsvarer en dobling av det vi skal levere innen 2030.

Avlen er med dette det mest kraftfulle tiltaket for å redusere metanutslipp fra husdyrproduksjon.