SNP-Chip er verktøyet vi benytter for å lese av genetiske markører/punkter i DNA. Genotypeinformasjonen fra chipen blir brukt til å beregne avlsverdier, slektskapskontroll og bestemme status på viktige enkeltgener.
Den nye chipen som blir tatt i bruk nå er en oppgradering av chipen som ble tatt i bruk i januar 2020. Den har 49600 SNPer og i de to årene den har vært i bruk har vi over 60 000 dyr og er godt fornøyde med kvaliteten på genotypene. På den nye SNP-chipen som innføres nå, har vi lagt til 3230 ekstra SNPer. Totalt måler denne chipen derfor 52 830 punkter på DNAet.
Les mer om SNP-chipen tatt i bruk i januar 2020 her
Innføringen av bruk av den nye SNP-chipen fører ikke til umiddelbare endringer i avlsverdier eller endret rangering av okser, men etter hvert som vi får data på de nye SNPene vil det bli mindre endringer. Vi vil også bruke den nye informasjonen til å kontrollere kvaliteten på testene for enkeltgener og gjøre forbedringer hvis det oppdages avvik. Endringen gjør det også mulig å forske på nye egenskaper som kan være aktuelle å ta inn i avlsarbeidet.
Produksjons- og fruktbarhetsegenskaper
Studier har vist at en del av de nye SNPene som er inkludert har en sammenheng med produksjons- og fruktbarhetsegenskaper. Formålet med å inkludere disse er å øke sikkerheten på genomiske avlsverdier og med det øke avlsframgangen.
Forbedret identifikasjon av genetiske defekter
Vi har også lagt til en del SNPer for å forbedre identifikasjon av enkeltgener med negativ effekt på helse og fruktbarhet. Disse er BTA8H, BTA12, AH1. Disse mutasjonene kan du lese mer om her
Vi har også lagt til noen genetiske defekter som er funnet i andre raser for å kunne overvåke om disse kommer inn i NRF-populasjonen.
SNP-er for forskning
Det er også lagt til SNPer som skal bidra til videre forskning. Disse har en sammenheng med fettsyreprofil i melk, Y-kromosom og mitokondrie-DNA.