Nytt produkt: Blandet sæd av Angus-okser

Lesetid: ca 2 min

TYR, Geno og SpermVital lanserer Mixed Angus SV. Produktet er en semindose hvor det er blandet sæd fra tre ulike seminokser av Aberdeen Angus.

Svart okse av rasen Aberdeen Angus fotografert fra siden. Står ute i en binge.
74119 Hovin Sokrates er en av Angus-oksene som blir brukt i produksjonen av "Mixes semen". Foto: TYR.

Dette er ikke et produkt for de som driver avl på reinrase, men et produkt som er etterspurt av melkeprodusenter. I dag er SpermVital tilgjengelig på fem raser av kjøttfe. Dette blir en utvidelse av eksisterende tilbud som vi har per i dag. 

Foreløpig er «mixed semen» («blandasæd») lite brukt her i Norge, men det er leverandører i markedet. For å være leveransedyktig i alle kategorier har TYR, Geno og SpermVital gått sammen om å lansere dette produktet. 

Oksene i blandingen

Blandet semin inneholder semin fra tre av fire ulike okser i samme strå. Oksene som benyttes er 74119 Hovin Sokrates74120 Starman av Furnes74128 Trym av Grani og 74129 Terra Red Six av HaukabøDette er okser som har høye avlsverdier for produksjon og gode fenotypiske resultater for intramuskulært fett. 

Hvorfor blande sæd? 

Internasjonale resultater viser gode drektighetsresultater ved bruk av blandet sæd på melkeku. Ved å produsere dette som SpermVital-sæd i tillegg, mener vi å øke drektigheten ytterligere. Det er resultatene og tilfredsheten med produktet som er målet med lanseringen. Foreløpig er det et begrenset antall doser som gjøres tilgjengelig. Interessen i markedet vil styre hvor raskt denne produksjonen økes. 

Oppnå lavere omløpsprosent ved å benytte blandet semin av Aberdeen Angus.

Internasjonalt forekommer det også blandet sæd fra ulike raser, men her lanseres det kun av rasen Angus, og det er kun som SpermVitalsæd. Etterspørselen i markedet etter nye produktkategorier skjer stadig, og det er viktig å være leveransedyktig på de ulike kategorier av semin. Derfor lanseres blandingsproduktet, og det er viktig å understreke at det ikke er produkt for de som driver renraseavl. Produktet er ikke fordelaktig for avlsarbeidet, unntatt hvis avkom eventuelt genotypes.

Pris og tilgjengelighet 

Det er ungokser av kjøttfe som inngår i dette produktet. Pris ut fra dette er kr 465,- pr dose. Det er et begrenset antall doser som vil være tilgjengelig på sædrutene. Ønsker du å benytte deg av dette produktet? Da kan du ta kontakt med inseminøren din eller etterspørre det på sædruta dersom du har egen beholder. Det er også mulig å bestille doser i nettbutikken. Produktet benevnes som 74999 Angus MIX SV.