I dagens episode tar vi en prat med Erik Brodshaug i Tine og melkeprodusent Bjarne Ophus.
Vi har også vært på besøk hos to produsenter i Agder, Audun Stålesen og Reinert Kjølleberg, som begge er opptatt av å utnytte gårdens ressurser godt.
Fra gras til mat
Drøvtyggernes trumfkort er at de kan omdanne gras til ernæringsrik mat til oss mennesker. Men utviklingen innen melkeproduksjon viser at kraftfôrbruken øker, og at importen av råvarer til kraftfôret til kua øker. I denne episoden av Genopodden skal vi snakke om grovfôr – om alt fra årets sesong til hva vi kan gjøre for at graset kan bli en større del av forseddelen til kyrne.
Hør de beste rådene fra både bønder og rådgiver:
– Start ute på jordet og se på graset ditt før du slår, ikke se på om naboen har henta ut slåmaskina. Ha en rød tråd og plan gjennom hele sesongen, sier bonde Bjarne Ophus.
– Du må forkaste de gamle melk-kraftfôrtabellene og fôre etter kvaliteten på grovfôret, legger rådgiver Erik Brodshaug i TINE til.
God grovfôrsesong
Årets grovfôrsesong er god. Det er mye godt grovfôr over hele landet, forteller Erik Brodshaug, så i år er det mulig for mange å teste mer ut grovfôrkapasiteten til kua. Spør om råd om du er usikker. Et godt grunnlag er fôranalyser og registrering av avling på de ulike skiftene. Det meldes om økning i innholdet råprotein i år, gjestene i studio utfordrer flere kolleger til å utnytte nettopp dette og våge seg på et lite dropp i produksjonen før kua viser hva den er god for med godt grovfôr og mindre og riktigere kraftfôr.
Lytt til episoden her:
Se også TINEs podcast om grovfôr her
Om Genopodden
Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.
Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.