Vi gjennomfører for tiden endringer i våre systemer for å gjøre det enda bedre for deg som kunde og medlem. Det gir noe ustabilitet. Er det noe du lurer på? Ta kontakt

Første avlsverdiberegning i 2025 blir forsinket på grunn av utfordringer ved årsskifte. Nye avlsverdier forventes å være på plass i starten av uke 4.

Genopodden: Kalvestell fra avvenning til kalving

Lesetid: ca 1 min

«Det er bedre å bygge kalv enn å reparere ku» er noe av det du kan høre om i denne episoden av Genopodden der gjester er Knut Ove Hennum (TINE) og Knut Ingolf Dragset (Geno). Vi hører også fra bonde Svein Skar på Nordmøre.

Bilde fra studio, f.v.: Mari Bjørke, Knut Ove Hennum og Rasmus Lang-Ree
I studio, f.v.: Mari Bjørke, Knut Ove Hennum og Rasmus Lang-Ree.

Bonde Svein Skar forteller om halmbingen sin for kalvene og sier dette skulle han gjort tidligere.

Bilde av Svein og Jorunn Skar.

Svein og Jorunn Skar. Foto: Turi Nordengen

–Nedtrapping av melkefôring kan begynne når kalven spiser rundt 1-1,5 kg kraftfôr, dette bør styre avvenningen mer enn alderen på kalven, sier Knut Ingolf Dragset. Han er en av gjestene i dagens episode og i tillegg veterinær i Geno.

Dagens andre gjest er veterinær Knut Ove Hennum i TINE, som sterkt anbefaler å holdvurdere kvigene og følge med på vekst og utvikling.

Før inseminering bør kviga ha 170 cm i brystmål, veie rundt 400 kg og være rundt 15 måneder gammel, iallfall ikke under 13 måneder, kan også de to veterinærene fortelle.

Godt råd: Vær nøye med hygienen i kalvebingen og i fôringa. Utnytt tilvekstpotensialet på NRF på et tidlig stadium. Det er bedre å bygge kalv enn å reparere ku! Har du hørt om nesting-faktor? – lytt til Genopodden og lær!

Hør hele episoden her:

Les også reportasje fra gården til Svein Skar på Nordmøre i Buskap 5-2021 som kommer i post fra og med 25. juni 2021.

Lytt også til Genopodden episode nr 6, om kalv og kalvestell på et tidligere stadium 

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.

Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode av Genopodden legges også ut på denne siden