Første avlsverdiberegning i 2025 blir forsinket på grunn av utfordringer ved årsskifte. Nye avlsverdier forventes å være på plass i starten av uke 4.

Genopodden: Kalv og kalvehelse

Lesetid: ca 1 min

Kalvene trenger ditt fokus, de er dine framtidige ansatte, sier Kari Lise Breivik og Anne Hege Hunskaar Tajet i denne episoden.

Bilde av  Mari Bjørke, Kari Lise Breivik, Anne Hege Hunskaar Tajet og Rasmus Lang-Ree i genopodden-studio.
Bilde fra studio, f.v: Mari Bjørke, Kari Lise Breivik, Anne Hege Hunskaar Tajet og Rasmus Lang-Ree. Foto: Geno.

Dagens gjester i studio er Anne Hege Hunskaar Tajet, veterinær Geno, og melkeprodusent Kari Lise Breivik. De skal i dag snakke om kalvehelse.

Hør hvordan Kari Lise Breivik, som forpakter på Melsom, har løst utfordringer med kalvehelsa i både gammelt og nytt fjøs. – Vi må tørre å endre oss, ikke legge igjen problematikken på kjøkkenbordet, sier hun, selv om det kan innebære tungt arbeid en periode. – Husk å gi kalven så gode vilkår som mulig. Har du fått smitte, bryt smittesyklusen, sier vår andre gjest Anne Hege Hunskaar Tajet som er veterinær i Geno.

Vi har også vært innom i fjøset hos Hans Petter Aurstad på Jessheim, der han forteller om sin kalvebarnehage.

Hans Petter Aurstad med en kalv

Hans Petter Aurstad i kalvebarnehagen. Foto: Eli H. Krogsti

Gjestene i ukas podcast er enige om at kalvene må få vokse opp uten smittepress. Først da kan du gjøre alle de gode tiltakene for kalven og sørge for:

  • Fødsel i ren binge
  • Råmelkskvalitet og fôring
  • Tørt underlag
  • Ly, ikke trekk fra underlaget
  • Kalven alene først, deretter i små grupper med mest mulig lik alder

Hør episoden her:

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.

Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode av Genopodden legges også ut på denne siden

Se også Tines brosjyre om godt kalveoppdrett 0-3 mnd her

Kalveavdelingen på Melsom

Kalveavdelingen Melsom-275.jpg

Fjøset på Melsom har egen kalveavdeling med tre tette vegger og vindstoppeduk.

Kalveoppstalling låve Melsom275.JPG

Da smittepresset ble for høyt i gammelt fjøs, ble det nødvendig å bryte smittesyklus ved å ta nyfødte kalver ut av besetningen. Dette gir raskt en ny start med friske kalver. Det er mange ulike praktiske løsninger på dette. På Melsom brukte de først låven, og den gode erfaringen de fikk med dette, var avgjørende for valg av løsning for kalven i nybygget.

Kalvehytter Breivik 2021-275.jpg

Kalvehytter brukes som sjukebinger og i perioder der det er mange kalvinger og behov for ekstra plass.

Kalveforing med bøtter Melsom-275.png

5-7 kalver med liten aldersdifferanse går i tallebinger atskilt av tette vegger. Bøttefôring brukes for reduksjon av smittepress og god kontroll med hver enkelt kalv

Alle foto: Anne Hege H. Tajet