Det har nå gått ett år siden vi fikk nytt oksefjøs på Store Ree og snart 2 år siden vi fikk nytt kalveisolat på Sletten i Lillehammer.
Mer fleksibel og effektiv dyreflyt
De to investeringene har vært veldig viktige for å få en mer fleksibel og effektiv dyreflyt. Alle innkjøpte kalver blir testet for smittsomme sykdommer i kalveisolatet og blir deretter overført til Øyer Testingsstasjon. På Øyer har dyrene samme helsestatus som på Store Ree og vi kan overføre dyr dit uten forsinkelser. Frem til 2022 tok det i snitt 70 dager fra okser var godkjent på sædkvalitet på Øyer til den ble overført til Store Ree, i 2024 tok det 14 dager.
Etter overføring til nytt fjøs får vi godkjente sædstrå etter 16 dager, en forbedring på 4 dager. Våre okser kommer nå mye raskere i produksjon og det bidrar til en raskere avlsframgang. Snittalder for første godkjente seminstrå har gått ned fra 15,2 mnd i 2022 til 13,5 mnd i 2024.
Sæduttak foregår i det nye oksefjøset på Store Ree. Frem til 2022 tok det i snitt 70 dager fra okser var godkjent på sædkvalitet på Øyer til den ble overført til Store Ree, i 2024 tok det 14 dager. Foto: June Witzøe.
Våre okser kommer nå mye raskere i produksjon og det bidrar til en raskere avlsframgang.
Økt biosikkerhet
De siste årene har også vist oss at godt fokus på biosikkerhet har vært veldig viktig. Vi valgte å bygge to mindre kalveisolat på Sletten, framfor ett stort. Hvis vi får smitte i et av kalveisolatene, eller blir båndlagt grunnet innkjøpt av dyr fra båndlagte besetninger, kan vi fortsatt sende dyr gjennom det andre isolatet. Det minimerer risikoen for oss, og vi synes løsningen ble veldig bra. Ringormutbruddet for drøyt ett år siden viste hvor viktig det er å ha gode rutiner for å håndtere smitterisiko.
Vi har et solid og komplekst prøvetakingsregime, som sikrer at vi har god kontroll på sykdomsstatus på alle våre dyr.
To nye kalveisolat ble bygget på Sletten på Lillehammer i 2023. Foto: Ingunn Nævdal.
Bedre Dyrevelferd og bedre HMS
Vi har i planleggingsfasen tatt med oss all erfaring og opparbeidet kompetanse på dyrevelferd og HMS inn i prosjekteringen. I de nye fjøsene som vi har bygget på Sletten og på Store Ree er det lagt vekt på god HMS for røkterne. Spesielt viktig er sikkerheten for røkter i oksefjøset. Det har i utforming av fjøsene vært fokus på utforming av binger, fangfronter, sikkerhetsgjerder, utganger fra alle binger, utforming av uttaksrom osv slik både dyr og mennesker kan trives. Vi la blant annet tartandekke på gulvene i uttaksrom på både Øyer og Store Ree. Dette gulvet er mer sklisikkert og mykere, samtidig som det fortsatt er lett å holde reint.
Egne binger for oksene har resultert i mindre stress og økt trivsel hos oksene. Dette har også bidratt til at oksene kommer raskere i produksjon.
Et viktig argument for å bygge nytt oksefjøs var å gjøre grep for å bedre dyrevelferden. Oksene har fått egne binger og faren for ulykker eller stress er betydelig redusert, og vi ser at oksenes trivsel øker. Dette bidrar også til at de kommer raskere i produksjon.
Enkeltbinger til oksene i det nye oksefjøset har gitt mindre stress og økt dyrevelferd. Foto: Margrete Nøkleby.
Mindre svinn og bedre kvalitet i produksjonen
Vi jobber hele tiden for å redusere svinn og bedre kvaliteten. Ved å innføre CASA på Øyer i 2022 fikk vi en mer objektiv sædvurdering, slik at vi ble mer sikre på at oksene vi sendte til Store Ree var gode nok til å settes i produksjon. Oksene kunne da testes tidligere og sendes til produksjon når de ble klare.
Ny dyreflyt har gjort at vi får inn yngre okser, og derfor kan vi ikke helt umiddelbart sammenligne kvalitet før og nå. Vi har også kontinuerlig forbedringsprosesser i seminproduksjonen for å bedre kvaliteten og redusere vrak. Det er derfor ikke helt enkelt å peke på en årsak som har bidratt til forbedring av kvaliteten. Vi har blant annet endret på noen rutiner for nedfrysing av konvensjonell semin som vi ser har gitt gode utslag på både motilitet og overlevelse etter frysing. Også på kjønnssepareringslaboratoriet kan vi vise til både høyere renhet og svært lite vrak.
Geno jobber kontinuerlig med å bedre kvaliteten i seminproduksjonen. Foto: June Witzøe.
Konklusjonen er at vi har gjort gode investeringer og gode tiltak som i sum bidrar til at hver okse kommer raskere i produksjon, og vi utnytter produksjonspotensialet på en bedre måte. Dette bidrar godt til økt avlsframgang og mer raskere tilgjengelige produkter for kunde.