Vær oppmerksom på at det nå er lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 23.59, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

Bestillingsløsning for genotyping i Geno avlsplan

Lesetid: ca 2 min

I løpet av høsten flyttes bestilling av genotyping fra medlem.tine.no til Geno avlsplan.

Kvinne som står med ryggen til kamera og trykker på en iPad. Hun står i fjøset og ser mot to kyr som er i bingen.
Bestilling av genotyping vil utpå høsten bli flyttet fra TINE sin medlemsside til Geno avlsplan. Foto: Eva Husaas.

Eksakt tidspunkt for når dette skal skje er ikke bestemt ennå. Det vil vi komme tilbake til.

Hvorfor skjer dette?

Dagens versjon av Kukontrollen skal avvikles, og derfor jobber Geno med å integrere bestillingen av genotyping i Geno avlsplan. Dette vil gjøre det enklere for deg å finne informasjon om avlsemner (seminokseemner/embryodonoremner) og avlsverdier på ett sted.

Når denne endringen trer i kraft, vil GS-bestillingsløsningen og visningen av status på utlista emner og bestilte GS-analyser på medlem.tine.no forsvinne.

Ny side med tilsvarende funksjonalitet

Den nye bestillingsløsningen blir veldig lik dagens løsning på TINE sine sider. Visning av status for genotyping og om dyret er et avlsemne, skal ligge i selve bestillingstabellen. Her kan du sjekke om en kalv er listet ut som avlsemne og om det er sendt ut utstyr for genotyping. Dette gjelder både seminokseemner og embryodonoremner. Tabellen kan filtreres slik at du kun ser aktive dyr for bestilling eller bare avlsemner.

Skjermbilde_bestilling_Geno avlsplan.jpg
Når bestillingsløsningen er på plass i Geno avlsplan, vil det vises tre nye faner. Den ene er selve avlsplanen (som er der i dag), den andre er for inngang til GS-bestilling og den tredje for visning av avlsverdier. 

Elektroniske GS-merker

Fra september kan du også bestille elektroniske GS-merker, som gjør det mulig å ta prøve av kalven samtidig som den merkes. For avlsemner vil det fortsatt bli sendt ut grønne GS-merker. Produsenter som ønsker å bruke elektroniske GS-merker kan etter hvert reservere seg mot å motta ordinære GS-merker på kvigekalver som er emner, slik at du unngår å få ekstra prøveutstyr når du allerede har tatt prøve av kalven. Denne funksjonaliteten vil bli tilgjengelig så snart den er klar.

Les mer om de nye merkene: Enklere GS-testing: Ta ut øreprøve når du merker kalven!

Tabellen for avlsverdier som i dag ligger på medlem.tine.no flyttes også over. Her vil du kunne laste ned tabellen som Excel, og velge hvilke indekser du vil vise. Ikke all funksjonalitet vil være på plass i første versjon.

Ny rutine for utlisting av emner

Målet med den nye løsningen er å sikre et jevnt antall genotypede kandidater etter hver eliteokse, med dagens måltall på 8 000 oksekalver og 6 000 kvigekalver per år. Dette betyr at kravet til avlsverdi for kandidaten vil variere med kvaliteten på faren.

Som produsent vil du ikke merke stor forskjell på hvilke kalver som listes ut, bortsett fra at kalver født som tvillinger nå inkluderes (unntatt kvigekalv født som tvilling med oksekalv).

Du kan lese mer om Nytt system for utlisting av avlskandidater til genotyping i Buskap nr. 5-2024.

Mer informasjon om den nye bestillingsløsningen for genotyping kommer etter hvert. -Følg med!