Første avlsverdiberegning i 2025 blir forsinket på grunn av utfordringer ved årsskifte. Nye avlsverdier forventes å være på plass i starten av uke 4.

Eierinsemineringskurs

Lesetid: ca 4 min

Geno tilbyr insemineringskurs for bønder som ønsker å inseminere i egen besetning.

Insemineringskurs første halvår 2025

Uke Sted Info
4 Egersund Eierinsemineringskurs - FULLT!
5 Rudshøgda Veterinærer med arbeidsavtale har førsteprioritet på kursplass. Ventelisteplass for eiere fram til avklaring 6 uker før kursstart.
8 Rudshøgda Veterinærer med arbeidsavtale har førsteprioritet på kursplass. Ventelisteplass for eiere fram til avklaring 6 uker før kursstart.
14 Rudshøgda Eierinsemineringskurs, endoskopteknikk
15 Egersund Eierinsemineringskurs
19 Rudshøgda Veterinærer med arbeidsavtale har førsteprioritet på kursplass. Ventelisteplass for eiere fram til avklaring 6 uker før kursstart.

Klikk på kursstedet for å komme til påmelding.

Kursene i Egersund er forbeholdt eierinseminører. Kursene har 8 kursplasser.
Kurset i endoskopteknikk er også forbeholdt eierinseminører. Her kan du lese om inseminering med endoskopteknikk

Veterinærer som skal inseminere i jobb har fortrinnsrett til kursene på Nortura Malvik og Nortura Rudshøgda. Eierinseminører kan melde seg på disse kursene, men vil stå på venteliste fram til 6 uker før kursstart. Ledige plasser vil da bli tilbudt eierinseminørene på ventelista. Kursene har henholdsvis 7 og 8 kursplasser.

Kursene i tradisjonell teknikk går over 5 dager. Kurs i endoskopteknikk går over 2,5 dager.

For å komme i gang med inseminering i egen besetning, trenger du sædbeholder, nitrogen, sæddoser og nødvendig utstyr. Dette kan du bestille hos Geno i forbindelse med kurset. 

For kurs i endoskopteknikk, må utstyr spesialproduseres og derfor bestilles i god tid. Akselsens Agenturer AS er leverandør av CowScope. Dette koster ca 50.000,-.

Sædbeholder med strå.png
Beholder med sædstrå. Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet.

Geno tar forbehold om at kurs kan avlyses dersom forhold vi ikke kan råde over skulle inntreffe, f.eks. begrenset tilgang på dyr, sykdom eller andre forhold utenfor vår kontroll på kursstedet.  

Kursinnhold

Teori:  
  • Inseminasjonsteknikk 
  • Inseminasjonsutstyr og sædbehandling 
  • Fruktbarhet, brunst og brunstkontroll 
  • Sædprodukt, NRF 
  • Informasjon om Geno, avl- og genetikkselskap
  • Møte med representant sædruta, praktisk orientering 

Praktiske øvelser på organ og levende dyr.  

Ins.kurs_organer.png
Praktiske øvelser på organer. Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet.

Krav og påmelding 

Mattilsynet stiller krav om minst 50 1.gangsinsemineringer for å kunne være eierinseminør, og antallet 1.gangsinsemineringer kontrolleres årlig. Å være trygg på og vedlikeholde teknisk ferdighet er grunnlaget for kravet.

Kursdeltakerne vurderes fortløpende med tanke på forståelse og progresjon i insemineringsteknikken, og kurset avsluttes med praktisk eksamen. Bestått eksamen er en forutsetning for eierinseminør-godkjenning fra Mattilsynet.

Tillatelse til eierinseminering er et forhold mellom den enkelte produsent og Mattilsynet. Geno tilbyr kurs som tilfredsstiller Mattilsynets krav til kursinnhold. Etter gjennomført kurs må den enkelte produsent søke Mattilsynet om tillatelse til å inseminere i egen besetning. Søknaddskjema fylles ut i løpet av kurset, og kursholder sender søknadene til Mattilsynet.

Les Mattilsynets krav for å få tillatelse til å inseminere i egen besetning her

Etter hvert som insemineringskursene blir fulle, fjernes de som alternativ for påmelding. Årsplan for kurs legges i samarbeid med slakteriene, og nye kurs legges ut rundt årsskiftet. 

Kurset er utarbeidet i samarbeid med NMBU. Godkjenning forutsetter deltakelse på hele kurset.

Kursavgift

Insemineringskurs, tradisjonell teknikk: Kr 25 000,- 
Insemineringskurs, endoskopteknikk: Kr 15 000,-

Deltakerne selv bekoster reise og opphold i forbindelse med kurset.

Påmeldte som ikke møter, avbryter kurset eller ikke blir godkjent ved kursets slutt, må betale full kursavgift. Se ellers kriterier for avmelding under hvert kurs ved påmelding.

Eierinseminering og veterinærdekning

Det er mange grunner til å velge å inseminere selv, men det kan være fornuftig å tenke gjennom situasjonen for veterinærtilbudet før en søker. Mange steder i landet er det utfordring med veterinærdekning og vaktdeltakelse. Kan bortfall av inseminering for veterinærene i området gjøre at veterinærtilbudet for produsentene blir vesentlig dårligere?