På kurset fikk veterinærer sette seg mer inn i tallgrunnlag, trene praktisk på ovariepalpasjon og ultralyddiagnostikk samt diskutere case.
Deltakerne i praktiske øvelser på kurset i fruktbarhetsrådgiving på Skjetlein 5.-6. oktober. Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet.
Stor betydning for økonomien
God fruktbarhet har stor betydning for økonomien i storfeholdet. Grovt regnet er tapet for uønska forsinka insemineringsoppstart hos kvigene eller unødige omløp ca kr. 1000,- pr dyr pr uke. Gode kontrollrutiner og aktiv målstyring er vel verd innsatsen! Fruktbarhetsrådgiving bør derfor være et tilbud for bønder i hele landet.
Mange forhold som påvirker fruktbarheten
Fruktbarheten påvirkes av kalvehelse, fôring og mineralstatus, hold, lys, fysiske forhold, kuhelse, stress og forhold rundt brunstovervåkning og inseminering. Faste besøk for rutinemessige oppgaver som avhorning, drektighetskontroll og seksuell helsekontroll, evt utvida med regelmessig målstyring, er vinn-vinn for bonde og veterinær. Veterinæren har gode forutsetninger for å finne ut hvor skoen trykker, og det er spennende å jobbe forebyggende og målretta i samarbeid med produsentene!
Vi gleder oss til å møte nye veterinærer på fruktbarhetstrådgivingskurs i 2025!