– Folka våre er nakne uten spaden med ut på jordet. Du må gå ut i enga og se hvordan det står til, forteller Ragnhild Borchsenius, fagkoordinator grovfôr i Norsk Landbruksrådgivning (NLR). Hun sier du må ha peiling på både jordkvalitet og innhold i møkk. Du må planlegge gjødslinga slik at du gjødsler riktig på de ulike stykkene og skiller mellom de beste og dårligste arealene.
– Godt dyrehold og god agronomi er gammelt nytt og gjelder fortsatt, dette er viktig for gode resultater også i klimakalkulatoren som nå gås gjennom på stadig flere gårder, forteller Ragnhild.
Visste du forresten at det kommer nye hvitkløversorter som er mer høytvoksende og egnet for høsting, eller at nye og mer smakelige sorter av strandsvingel er undervegs? Kløver binder nitrogen fra lufta, men bidrar også til både bedre og mer effektiv utnyttelse av proteinet i vomma, noe som er en stor fordel med tanke på å øke norskandelen av protein i fôret til storfe.
Vi møter også den unge bonden Nora Sandberg, som forteller at hun produserer god og billig sommermelk på beite, med god kontroll på beitingen. Samtidig har hun et mål om grasavlinger på over 800 fôrenheter per dekar.
Hør hele episoden her