55. En vandring i ostens historie

Vi ber om unnskyldning da vi vet at denne episoden vil gjøre deg sulten. Om vi skal kunne gi deg et godt tips før du skal lytte til denne episoden, må det være at du tar frem noen gode oster, setter deg godt til rette og blir med på denne lille ostereisen vi tok under Dyrsku`n!

To unge damer holder hver sin skjærefjøl med pent danderte oster.
Kokkene Eli Anne Sundset og Live Edvartsen serverte lekre osteretter da Genopodden deltok på Dyrsku'n sin ostevandring. Foto: Oda Christiansen.

Dyrsku`n 2024 arrangerte ostevandringer sammen med Norsk Gardsost, Hanen og norske oseprodusenter. Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen ble kyndig geleidet av Henry Mæland, som er veteran i Dyrsku-sammenheng. De fikk møte både produsenter, ei budeie, osteelskere og kokker.

Veikart for ost

Visste du at vi har en egen osteløype i Norge? Et veikart hvor du kan sjekke opp osteprodusenter som selger ost direkte. Nytt for Genopodden var også at brunost kan brukes som sukkebit til kaffen. Og at gammelosten faktisk ikke er gammel, det er bare oppskriften som er gammel. En fantastisk tradisjonsost som Rasmus og Oda fikk skikkelig sansen for, og hvor innsalget inneholder både smak, bruksområder og proteininnholdet.

Kvalitet i råstoffet

At Genopodden er opptatt av mat bør ikke være en overraskelse. Alt henger sammen, og det skal være kvalitet i alle ledd for å lage en god ost. Barbro Stordalen, yster og budeie fra Stordalen Gard, er helt enig. - Om de ikke forstår at det skal være kvalitet i råstoffet for å lage ost, da kan jeg bli litt morsk, sier hun.

Det var kun kvalitet Genopodden opplevde på denne ostereisen. Både når det gjelder kompetanse, oster og tilbehør. Heng på! La oss dykke ned i en liten flik av norsk ostehistorie!

Hør episoden her: