Dyrsku`n 2024 arrangerte ostevandringer sammen med Norsk Gardsost, Hanen og norske oseprodusenter. Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen ble kyndig geleidet av Henry Mæland, som er veteran i Dyrsku-sammenheng. De fikk møte både produsenter, ei budeie, osteelskere og kokker.
Veikart for ost
Visste du at vi har en egen osteløype i Norge? Et veikart hvor du kan sjekke opp osteprodusenter som selger ost direkte. Nytt for Genopodden var også at brunost kan brukes som sukkebit til kaffen. Og at gammelosten faktisk ikke er gammel, det er bare oppskriften som er gammel. En fantastisk tradisjonsost som Rasmus og Oda fikk skikkelig sansen for, og hvor innsalget inneholder både smak, bruksområder og proteininnholdet.
Kvalitet i råstoffet
At Genopodden er opptatt av mat bør ikke være en overraskelse. Alt henger sammen, og det skal være kvalitet i alle ledd for å lage en god ost. Barbro Stordalen, yster og budeie fra Stordalen Gard, er helt enig. - Om de ikke forstår at det skal være kvalitet i råstoffet for å lage ost, da kan jeg bli litt morsk, sier hun.
Det var kun kvalitet Genopodden opplevde på denne ostereisen. Både når det gjelder kompetanse, oster og tilbehør. Heng på! La oss dykke ned i en liten flik av norsk ostehistorie!